Nyhedsarkiv

Få en kryptisk løsning på dine IT-sikkerhedsudfordringer

Skrevet af Frederik Bentler | 01. juni 2023

Kryptografi er den mere end totusind år gamle kunst at omdanne almindelig tekst (klartekst) til en uforståelig form (krypteret tekst) ved hjælp af matematiske algoritmer og nøgler. I bloggen her kan du læse mere om kryperingens historie samt om de bedste løsninger i 2023.

De tidligste kendte eksempler på kryptografi kan spores tilbage til det gamle Egypten og Mesopotamien, hvor man brugte hieroglyffer og skrifttegn til at skjule vigtige ordrer for uvedkommendes øjne. I det antikke Grækenland blev Skytale, en cylindrisk enhed, brugt til at kryptere og dekryptere beskeder.

Senere hen i middelalderen blev substitutkryptering udbredt; en teknik, hvor bogstaver erstattes (substitueres) med andre bogstaver eller symboler.




En bemærkelsesværdig milepæl i kryptografihistorien var nazisternes opfindelse af den elektromekaniske Enigma-maskine under 2. verdenskrig. Det tog flere år og et matematisk geni i form af Alan Turing for de allierede at knække Enigmas kode.



Moderne kryptopgrafi

Moderne kryptografi baseret på matematiske algoritmer blev udviklet i 1970'erne og 1980'erne ved de første computeres indførsel. I vore dages digitale hverdag spiller kryptering en afgørende rolle i krigen mod hackere og ransomware. Der findes to grundlæggende typer kryptering.

- symmetrisk kryptering, hvor den samme nøgle bruges til både kryptering og dekryptering:

Hash-funktioner er et eksempel på symmetrisk kryptering. Her tager algoritmen en vilkårlig mængde data som input og producerer en fast længde værdi (hash-værdi) som output. Hash-funktioner bruges til at verificere integriteten af data og kan ikke afsløres selvom den oprindelige indgang reverseres.





- asymmetrisk kryptering, her bruges to forskellige nøgler bruges til kryptering og dekryptering.

Digitale signaturer er et eksempel på asymmetrisk kryptering: En digital signatur bruger asymmetrisk kryptering til at bekræfte identiteten af en afsender og sikre, at en meddelelse ikke er blevet ændret under transmission. Det er en matematisk bekræftelse af autenticiteten og integriteten af en besked.



Best practices i 2023

For at bruge kryptografi effektivt til IT-sikkerhed er det vigtigt at følge en række best practises:

  1. Vælg algoritmer evalueret af eksperter og anbefalet af standardorganisationer som NIST (National Institute of Standards and Technology). Hold dig opdateret med de seneste sikkerhedsanbefalinger og undgå algoritmer, der er blevet kompromitteret eller betragtes som usikre.

  2. Generér tilfældige og tilstrækkelig lange nøgler, opbevar dem sikkert og undgå at gemme nøglerne på sårbare steder eller dele dem uhensigtsmæssigt.

  3. Beskyt dig mod brute force-angreb ved at bruge lange nøgler og implementere mekanismer, der begrænser antallet af forsøg, f.eks. med blokeringspolitikker eller tidsforsinkelser mellem forsøg.



  1. Implementer stærke autentifikations- og autorisationsmekanismer: Brug sikre protokoller og metoder til at verificere brugeres identitet og adgangsrettigheder baseret på roller og tilladelser.

  2. Indtænk virksomhedens øvrige sikkerhedsaspekter som fysisk sikkerhed, sikker softwareudvikling, håndtering af sikkerhedsopdateringer, netværkssikkerhed og social engineering.

  3. Regelmæssig evaluering og opdatering i forhold til de seneste sikkerhedstrusler og anbefalinger. Husk også at evaluere og opdatere dine sikkerhedsforanstaltninger.


Vil du vide mere om kryptering og IT-sikkehed?

Vi hjælper vores kunder med både endpoint-security, netværkssikkerhed, backu-up af alle forretningskritiske data, email-sikkerhed, patch-management, uddannelse af brugere med meget mere. Det kan du læse mere om her.

Du er selvføgelig også altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende snak om dine udfordringer og muligheder.