Nyhedsarkiv

Er ”tethered” droner fremtiden på lageret?

Skrevet af Johnny Nørgaard | 18. juli 2023

Droneteknologien har potentiale til at blive den næste store effektiviseringsmulighed på især højlagre. Men batterikapacitet, præcision og sikkerhed er en stor udfordring. Løsningen kan være tethered droner. Her kan du læse om, hvad "tethered" droner er, og hvorfor de kan være løsningen.

Forbundne droner viser sig at være bedre end ”frie” droner

Man har længe fokuseret på traditionelle fritflyvende droner som afløser for manuel registrering på højlagre. Men fritflyvende droner har en række ulemper:

  • Begrænset batterilevetid nedsætter effektiviteten og kræver manuel assistance ved opladning

  • Krav til manuel navigation kræver mandetimer, både til oplæring betjening og ved brug.

  • Øget sikkerhedsrisiko idet fritflyvende droner flyver ”på tværs” af lageret, forbundne droner flyver udelukkende op og ned langs den pågældende placering.

  • Større ustabilitet ved scanning og fotografering. En forbundet drone er mere stabil i luften og sikrer dermed mere præcis scanning og bedre billeder.




Hvad er tethered droner?

”Tethered” betyder ”forbundet”. Dvs. en tethered drone er ikke en fritflyvende drone men en drone, som er fysisk forbundet til en mobil robotplatform via et kabel.

Robotplatformen fungerer dels som landingsplatform og pejlemærke for dronen, dels som energiforsyning via et kabel, dels som styreenhed og opsamlingsenhed for de data, som dronen scanner.



DTU går i højden med tethered droner 

Lagerløsninger i flere etagers højde giver mange effektiviserings-fordele - men også ulemper når lageret skal tælles op. Enten skal varerne løftes ned eller medarbejderne løftes op for at foretage den nødvendige scanning og registrering. Begge dele kræver ekstra mandetimer. Det er denne opgave, en forbundet drone kan løse helt automatisk.

Sammen med Danske Fragtmænd har Teknologisk Institut udviklet en løsning, hvor en mobilplatform kører hen til en planlagt destination defineret ud fra lagerets interne navigationspunkter.

Når den mobile robotplatform har nået den forudprogrammerede destination, sender den dronen op i luften. Dronen flyver derefter op og aflæser de nødvendige stregkoder for bestemmelse af antal samt placering af paller og varer. De indsamlede data sendes videre til lagersystemet, og status er nu opdateret.

Desuden tager dronen ved hver scanning automatisk et billede, som lagres i virksomhedens billedbibliotek. Disse billeder bruges til yderligere dokumentation for lagerstatus – eller til at dokumentere beskadigede varer, der skal anmeldes og/eller efterbestilles. Fuldstændig de samme funktioner og fordele som når en medarbejder bruger en håndterminal til aflæsning af streg- og QR-koder.

Du kan se en video med systemet i arbejde samt læse mere om det europæiske forsøgsprojekt TEDAI, som Danske Fragtmænd og Teknologisk Institut er en del af her.





Ingen brug for manuelt arbejde

Når dronen skal lande igen, finder den selv landingsplatformen ved hjælp af LED-lysene på toppen af den mobile robotplatform. Robotplatformen kører derefter dronen til næste optællingsplads, dronen letter og processen gentages. Dermed kan en forbundet drone ved hjælp af den mobile robotplaform udføre en komplet lagerkontrol uden opladning, manuel kontrol eller forsinkelser af andet arbejde. 


Hvad er udfordringerne?

Brugen af forbundne droner forudsætter fuld dataintegration til virksomhedens ERP-system samt at lagerarealet er kortlagt digitalt. Ellers kan den mobile robotplatform ikke ”finde rundt”. Dette er dog typisk allerede tilfældet på de fleste højlagre, da der her ofte allerede anvendes automatiserede robotløftere eller trucks med kortfunktion.

Den mobile robotplatform kræver desuden en ekstra investering. Denne ekstra udgift vil dog hurtigt blive tjent ind igen via besparelser på  manuel arbejdskraft. Derfor er kombinationen af mobile robotplaforme med forbundne droner særdeles spændende og værd at følge.


Sådan følger du med i udviklingen

Vil du have flere nyheder om state-of-the-art hardware, software og plukkestrategier krydret med gode tilbud, så tilmeld dig vores nyhedsbrev – eller følg os på linkedin.

Du er også velkommen til at hente vores gratis eBook om fremtidens vareplukning ved hjælp af droner, VR-briller og Pick-by-Voice teknologierne.